Binnen de topsport is gepersonaliseerde en geoptimaliseerde voeding hot topic. Vooral binnen duursporten en gewichtsbepalende sporten kun je met de juiste voeding het verschil maken. Ik weet er alles van, ik heb er mijn vak van gemaakt. Maar waarom dan toch een pleidooi voor een cheat meal?
Hoe hoger het niveau of het fanatisme in de sport (veel sporten en trainen staat niet gelijk aan een hoog niveau hebben), hoe meer kerneigenschappen als discipline, daadkracht en perfectionisme aan de oppervlakte liggen. Vaak zijn het juist deze eigenschappen, gecombineerd met een dosis talent, die atleten naar de top kunnen stuwen. Je ziet echter ook dat hoe hoger je op deze piramide staat, hoe minder ruimte er is voor ontspanning in voeding, ofwel, de boog minder gespannen laten staan. Een keer een bak friet met mayo nemen bijvoorbeeld. De verschillen zijn klein met je concurrenten en waarom zou je het effect van een gezonde, voedzame maaltijd laten liggen en inruilen voor een minder voedzame en misschien wel te calorierijke maaltijd?
Wel, omdat juist het kortstondig laten vieren van de touwtjes, de boog even laten ontspannen, je een mentale boost kan geven, om daarna met nog meer motivatie en focus weer te kunnen opstarten. En dit effect op mentale gezondheid is groot. Wetenschappelijk onderzoek heeft de voordelen van dit principe al meermaals aangetoond. Dit kan zelfs effect hebben op de lange termijn, waardoor je door een seizoen heen meer mentale veerkracht en motivatie hebt. Zeker na het bereiken van een belangrijke wedstrijd of doel, is het prima om de focus op evenwichtige en gezonde voeding kort te laten gaan. Bij voorkeur niet als eerste maaltijd na je inspanning, om je eerste ‘window of recovery’ nog wél goed te gebruiken. En alcohol, hoor ik je denken? Daar zou ik wat voorzichtiger mee zijn. Alcohol heeft een dermate negatief effect op je herstel en fitheid, dat je jezelf daarmee teveel tekort doet. Maar uiteraard maakt ieder individu zijn eigen keuzes.
Voeding is niet alleen de som van macro- en micronutriënten. Het is zo veel meer. Waaronder het geven van ontspanning, verbinding (zoals cultureel) en het in stand houden van bepaalde tradities. Hier oog voor houden én praktiseren, maakt je, zeker op de lange termijn, een nog betere atleet.