Elektrolyten noemen we ook wel mineralen of zouten. De belangrijkste waarover we spreken zijn Calcium, Magnesium, Natrium en Chloride. Mineralen zijn met het oog niet waarneembare voedingsstoffen die voorkomen in onze voeding en belangrijke functies vervullen, maar geen energie (brandstof) geven. Veel atleten gebruiken elektrolytendranken om verlies door zweten te compenseren en de kans op spierkramp te verkleinen. Laten we dat eens uitpluizen. Hebben extra elektrolyten tijdens inspanning nut? Ik benoem specifiek ‘extra’, omdat al deze mineralen vaak al in enorme mate binnenkomen via ons normale eetpatroon.
Gebrek aan vocht is slecht voor ons lichaam en slecht voor de sportprestatie. Dat is een gegeven en vrij goed onderzocht. Het belangrijkste mineraal dat betrokken is bij de vochtbalans is natrium, vaak in combinatie met chloride -> Natriumchloride….keukenzout. We hebben het altijd in de keuken staan en kost ongeveer 2 euro voor een kilo. En de andere mineralen? Het heilige sportmineraal magnesium? Meer marketing dan een daadwerkelijk effect op de prestatie, helaas. Het gaat je niet helpen spierkramp te voorkomen. Calcium dan? Calcium speelt een belangrijke rol bij de spiercontractie. Maar helaas, ook calcium als mineraal inzetten tijdens de inspanning zal jouw sportprestatie niet verbeteren.
Bij langdurige inspanningen, langer dan 3 a 4 uur, met name bij hoge temperaturen, kan natrium een rol spelen bij het in stand houden van de vochtbalans. Het effect daarvan zit grotendeels op het vlak van smaak in de drank en de eigenschap die natrium daardoor heeft op ons dorstgevoel en daarmee prikkel om te drinken, dan dat we het fysiologisch gezien heel snel nodig hebben. Ons lichaam is namelijk vrij goed in staat om natrium op te slaan en vrij te geven indien nodig. Uiteraard zijn er persoonlijke verschillen, waarbij de één meer natrium verliest tijdens inspanning dan de ander. Een elektrolytendrank bij een uurtje fietsen, ook in de zomer, is onnodig en zonde van je geld.
Hoe jij je bidon vult, hang altijd af van wat voor type training je hebt, de duur en uiteraard de weersomstandigheden. Drink je een isotone sportdrank, dan bevat deze drank eigenlijk altijd al het benodigde natrium. Ook sportvoedingsproducten zoals repen en gels bevatten vaak al voldoende natrium (of aangeduid als sodium).
Kortom, doe jezelf een plezier en bespaar op elektrolytendranken. Het is vrijwel nooit nodig. Voldoende vocht en voldoende koolhydraten tijdens je inspanning zullen veel eerder een effect hebben op jouw fitheid en prestatie.